IN VIA PATRIA_FONDATION_HELLENIQUE

 

 

Το Ελληνικό Ίδρυμα στο Παρίσι

με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι

σας προσκαλούν στην ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών 

IN VIA IN PATRIA όπου γης και πατρίς

στην οποία συμμετέχουν 

τρεις Έλληνες εικαστικοί:

Χριστίνα Κασάπα (ζωγραφική, κολλάζ, εγκατάσταση)

Φίλιππος Βαζάκας (ζωγραφική)

Αναστασία Ζωή Σουλιώτου (ζωγραφική, χαρακτική, εγκατάσταση)

και ο επίτιμος καλεσμένος Γάλλος εικαστικός:

Stéphane Charpentier (βιντεο-εγκατάσταση, φωτογραφικό slideshow)

Από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Μαρτίου 2015

Εγκαίνια την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στις 19:00

Έπειτα από την επιτυχία της στην Γκαλερί 59 Rivoli, η έκθεση IN VIA IN PATRIA όπου γης και πατρίς[1] παρουσιάζεται και στο Ελληνικό Ίδρυμα (Fondation Hellénique) στο Παρίσι. Εκεί, στην Πόλη του Φωτός τέσσερις εικαστικοί –τρεις Έλληνες και ένας Γάλλος– ξετυλίγουν το μίτο της Αριάδνης ο οποίος τους οδηγεί στην καρδιά του Παρισιού. Εκεί, στην Πόλη του Φωτός παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από τα ταξίδια και τη διαμονή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ταξίδια τους αποτελούν πηγές έμπνευσης που τους γεμίζουν με ποικίλες εμπειρίες, με δημιουργικές οδύσσειες. Η Ευρώπη, αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό στον παγκόσμιο χάρτη, έχει γίνει η βάση της δημιουργίας των τεσσάρων καλλιτεχνών in via, επιτρέποντάς τους να έχουν μία συνεχή επαφή με τη πολυπολιτισμικότητα και την πολυφωνία. Μέσα σε αυτό το πλούσιο,  κοσμοπολίτικο και πολύμορφο πλαίσιο, ο καθένας τους ψάχνει και δημιουργεί την προσωπική του Ιθάκη.

[1] Μετάφραση : ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ όπου γης πατρίς

————

Χριστίνα Κασάπα (ζωγραφική, κολλάζ, εγκατάσταση)

Παρουσιάζει ένα μέρος των έργων της έχοντας ως θέμα χάρτες, σχέδια πόλης, φανταστικά τοπία και ποιητικές εικόνες. Αναπαριστά επίσης μία άλλη διάσταση οργανώνοντας γεωμετρικά το χάος της ζωγραφικής επιφάνειας μέσα από μία πολύ προσωπική έκφραση.  Η Χριστίνα αποκωδικοποιεί τις εννοιολογικές και ιδεολογικές φόρμες εκμεταλλευόμενη την εκφραστική υφή των υλικών της Η Χριστίνα εκμεταλλεύεται την εκφραστική  ματιέρα του υλικού της και την συνδυάζει ταυτόχρονα με τον γραπτό, χειρόγραφο  λόγο ως πλαστικό στοιχειό της εικαστικής γλώσσας. Με έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων ανασυνθέτει ένα ιδιόμορφο κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στο έλλογο και το παράλογο, καταγράφοντας καθημερινές εικόνες που αγγίζουν τα αισθητήρια του θεατή.

Η Χριστίνα Κασάπα είναι εικαστικός που ζει στην Αθήνα και το Παρίσι. Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και έπειτα από τις σπουδές της στην Ιστορία και την Αρχαιολογία, συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα και residencies καλλιτεχνών. Έχει ζήσει σε πολλές πόλεις: Παρίσι, Πράγα, Ρώμη, Φλωρεντία, Αθήνα.  Οι εμπειρίες της από τις πόλεις αυτές τη βοήθησαν να αναπτύξει το έργο και την έρευνά της σε σχέση με την χαρτογραφία. Μία αναπαράσταση του κόσμου που θα μπορούσε να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα, το όνειρο και τη χαοτική μαγεία των μητροπόλεων.
www.christinakasapa.com

christinarti@yahoo.gr

————

Φίλιππος Βαζάκας (ζωγραφική)

παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής της νέας του δουλειάς “Beyond”.

Συνεχίζοντας εις βάθος την έρευνά του, καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει και να (επανα)συνθέσει καθένα από τα έργα του.

 

Ο Έλληνας ζωγράφος Φίλιππος Βαζάκας σπούδασε εικαστικές τέχνες κοντά στο ζωγράφο Β. Βλαχόπουλο και έκανε σπουδές διακοσμητικής και γραφιστικής. Πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και στον Καναδά.

 

www.vazakas.fr
philipposvazakas@yahoo.fr

 

————

Αναστασία Ζωή Σουλιώτου (ζωγραφική, χαρακτική, εγκατάσταση)

 

Η Αναστασία Ζωή Σουλιώτου παρουσιάζει «θραύσματα της ζωής στην πόλη» που προέρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες έχει ζήσει και δραστηριοποιηθεί (Παρίσι, Αθήνα, Λονδίνο). Ο homo mobilis είναι κεντρικός χαρακτήρας σε όλους τους πίνακες ζωγραφικής της, στα χαρακτικά, στα σχέδια, όπως επίσης και στην εγκατάστασή της με τίτλο « London Walkers ». Υπογραμμίζει με αυτόν τον τρόπο ότι το ταξίδι και η κινητικότητα βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.

 

Η Αναστασία Ζωή Σουλιώτου είναι εικαστικός και δραστηριοποιείται στο Παρίσι και στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 2011 όπου είναι υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα Τέχνη και Τεχνολογίες Εικόνας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII υπό την επίβλεψη του Alain Lioret. Στο Παρίσι έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Γκαλερί DESMOS και στο Ελληνικό Ίδρυμα (Fondation Hellénique), μία δυαδική έκθεση στην γκαλερί Espace Cinko και έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις Mosaïque des cultures στο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ CIVD 2014 και Dici et dailleurs στο Maison du Chili. Έχει επίσης λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και παρουσίασε τα έργα της σε διεθνή καλλιτεχνικά φεστιβάλ και συνέδρια. Τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες.

 

https://anastasiazoisouliotou.wordpress.com
anazsol@hotmail.com / asouliotou@gmail.com

 

————

Stéphane CHARPENTIER (βίντεο, φωτογραφία)

θα προβάλλει ένα φωτογραφικό φιλμ με τίτλο Eclairages, όπως επίσης και τρία βίντεο τραβηγμένα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα με μία ματιά που ξεδιπλώνει τις διαφορετικές πραγματικότητες της χώρας. Προτείνει μία προσωπική ματιά της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης ως σύμβολο μίας παγκόσμιας δυσλειτουργίας στο έργο The divided line, μία μεταφορά αποξένωσης των ατόμων από τον παρόντα χρόνο στο Grand feu (το οποίο γυρίστηκε μέσα στο τρένο ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα). Τέλος επιβραδύνει το χρόνο προβάλλοντας φυσικά τοπία στα οποία ο άνθρωπος τείνει να εξαφανιστεί στο Pieces of time that we taped on the hills (καρπός ενός residency καλλιτεχνών στην Πελοπόννησο).
Ο Stéphane CHARPENTIER είναι Γάλλος καλλιτέχνης, φωτογράφος και  video artist.

Παράλληλα με μία αναλογική φωτογραφική πρακτική, η οποία έχει χαρακτήρα ενδοσκόπησης και τον οδήγησε να εκθέσει το έργο του σε πολλές χώρες, είναι επιμελητής των θεαμάτων  Temps Zero (συλλογικές προβολές και αυτοσχεδιαστικές μουσικές συναντήσεις) και ένας από τους ιδρυτές του συγκροτήματος Oiseaux-Tempête.  Έχει επίσης πραγματοποιήσει έρευνα σε βίντεο και ήχο στην Ελλάδα και από το 2012 επιδιώκει να γυρίσει μία ταινία. Παράλληλα με αυτό το μακροπρόθεσμο έργο, έχει δημιουργήσει πολλές βιντεο-εγκαταστάσεις και ηχητικές εγκαταστάσεις ή ταινίες μικρού μήκους.

www.stephane-charpentier.com
stephane.c.ok@gmail.com

———-

Άρθρο της Ελένης Μπίστικα για την έκθεση ΙΝ VIA IN PATRIA όπου γης και πατρίς στην εφημερίδα Καθημερινή την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

2015 02 In via in patria Chronique Kathimerini